Jak čistit

Kapesní nože jsou součástí výletů do přírody, prací na zahradách i v domácnosti. Jak se však o nůž starat, aby vydržel co nejdéle? Jak ho správně vyčistit a jaké přípravky k tomu využít? Nic složitého, postačí vám obyčejná voda a kvalitní speciální olej určený pro kapesní nože.

SAK_oil__D1

Zapomeňte na myčku

Ať už nůž používáte k práci na zahradě, krájení buřtů či zeleniny u grilování, nebo k různým domácím pracím, zašpinění například od smůly, potravin či bláta se časem nevyhnete. Po každém použití byste měli nůž jednoduše omýt v teplé vodě a zbavit ho tak nečistot. Rozhodně nedoporučujeme nůž umývat v myčce na nádobí, kde na nůž působí zbytečně vysoké teploty společně s chemickými čisticími prostředky.

Olej na vaření nechte v kuchyni

Pokud cítíte, že jde vytažení čepele skládacího nože ztuha a "drhne", je potřeba nůž jednoduše promazat. V teplé vodě nejprve několikrát čepel otevřete a zavřete, dokud jí nepůjde opět snadno pohybovat. Díky tomu zbavíte nůž nečistot. Poté nůž vysušte a naneste kapku oleje mezi třecí plochy nože (čepel a pouzdro, pružina nástroje…). Opět několikrát zavřete a otevřete, aby se olej dostal do všech třecích částí nože.

Při výběru oleje na nože jsou velice důležité vlastnosti těchto olejů. Existují oleje, které se sice používají primárně k péči o nože, nemají však dostatečné mazací vlastnosti a pro skládací kapesní nože se nehodí. Takové oleje mohou být pro funkčnost kapesních nožů dokonce škodlivé (mohou způsobit jejich lepkavost atd.). Také je nutné věnovat pozornost všeobecným předpisům ohledně potravin – kvalitní oleje by měly být nezávadné. Zapomeňte tedy na oleje do sekaček nebo oleje na vaření. Ty nechte v garáži a kuchyni.

Co s elektronikou?

Součástí některých nožů jsou svítilny. Před péčí o nůž (oplachování vodou, prokapání olejem) vyjměte baterii a vraťte ji zpět, až bude nůž suchý. Elektronika v nástroji bývá u kvalitních nožů vodotěsná. Pokud se tedy dostane do pouzdra voda, nechte nůž jen vyschnout. Kontakty mají ochrannou vrstvu laku, které elektroniku ochrání.

Na co se zaměřit?

Jak jsme uvedli výše, vždy zkontrolujte vhodnost oleje při kontaktu s potravinami. Kvalitní olej by měl mít neutrální zápach a chuť, vysokou odolnost proti stárnutí a měl by dobře chránit proti odření a korozi.

SAK_1_3603__B4